Glycemische Index

Glycemische indexGlycemische Index

De glycemische index (GI) van koolhydraten is een maat voor de snelheid waarmee de bloedsuikerspiegel stijgt na het eten van de desbetreffende koolhydraten. Hoe hoger de glycemische index, hoe sneller de bloedsuikerspiegel stijgt. Het wordt aangeraden producten te eten met een lage glycemische index. Zeker mensen die willen afvallen, zullen voedingsmiddelen moeten eten met een zo laag mogelijke glycemische index. Daardoor wordt voorkomen dat glucose wordt omgezet in glycogeen, wat weet wordt omgezet in vet. Mensen die willen afvallen zullen producten moeten eten met een zo laag mogelijke glycemische index, om de overzetting van koolhydraten naar glucose naar glycogeen naar vet te vermijden.

De glycemische index werd in 1980 door David Jenkins en een aantal collega’s geïntroduceerd . Zij waren bezig met een onderzoek naar de meest geschikte voedingsmiddelen voor mensen met diabetes (suikerziekte). Volgens de onderzoekers was de glycemische indexe van belang bij het voorkomen en behandelen van diabetes. De suikerspiegel schommelt veel minder bij diabetes patienten die voeding met een lage glycemische index nuttigen.  Er wordt aangenomen dat voedingsmiddelen met een hoge GI tot insulineresistentie leiden en daardoor de kans op diabetes type 2 verhogen. Ook zijn er aanwijzingen dat een verband bestaat tussen hoge GI producten en een verhoogd risico op hart-en vaatzioekten.

Uiteraard moet men juist voeding met een hoge glycemische index innemem als men te maken krijgt met een “hypo”.

Koolhydraten met een hoge GI hebben een GI van 55 of hoger. Er is sprake van een lage GI als de GI minder dan 55 is.

In Nederland wordt de glycemische index relatief weinig gebruikt. Een van de redenen hiervoor is dat het effect van een maaltijd op de glucosespiegel aan de hand van de GI moeilijk te voorspellen is. Die hangt namelijk af van de verschillende bestanddelen van de maaltijd en hun respectievelijke glycemisch index, maar ook van de bereidingswijze van de verschillende onderdelen en de spijsvertering van het betreffende persoon.

Glycemische Index tabel:












GISlechte koolhydraten
110103

100

95

95

95

90

85

85

85

85

85

85

80

80

80

80

75

70

70

70

70

70

70

70

70

70

65

65

65

65

65

65

65

60

60

60

60

55

55
Maltose (Bier), Dadelstroop, Glucosedextrose

druivensuiker

Aardappels uit de oven, frites

Rijstebloem

Gemodificeerd zetmeel

Aardappelpuree, chips

Honing

Zeer wit brood (hamburger)

Gekookte wortelen

Cornflakes, popcorn

Druivensap, gedroogde dadels

Snelkookrijst, rijstwafel, gepofte rijst

Tuinbonen (gekookt)

Chips

Tapioca meel (Cassave)

Gedroogde dadels

Pompoen, watermeloen

Suiker

Wittebrood (stokbrood)

Ontbijtgranen (met geraffineerde suiker)

Candybars

Gekookte aardappel, meiknolletjes, koolraap

Cola, frisdranken

Koekjes

Witte rijst

Noedels, ravioli

Couscous

Jus d'orange (industrieel)

Rozijnen

Bruin brood

Aardappels in de schil

Rode biet

Jam met suiker

Verse dadels

Griesmeel

Langkorrelige geraffineerde rijst

Banaan, meloen, lychees

Witte pasta, zacht gekookt

Zandgebak 












GIGoede koolhydraten
50

50

50

50

50

50

45

45

45

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

35

35

35

35

35

35

30

30

30

30

30

30

30

30

22

22

22

22

22

20

20

15

15

15

15

10

10
Bruinbrood verrijkt met extra zemelen

Boekweitmeel, boekweitflensjes

Zilvervlies rijst, basmati rijst

Erwtjes uit blik

Bataat, mango

Volkoren pasta

Capucijners

Spaghetti, al dente

Gekookte bulgur

Druiven

Verse doperwtjes

Lonton, ketan (indonesische kleefrijst)

Chinese kleefrijst

Vers geperst sinaasappelsap

Biologische appelsap

Ontbijtgranen (volkoren, zonder suiker)

Pompernikkel (donker roggebrood)

Volkoren roggebrood, volkoren tarwebrood

Volkorenpasta (al dente)

Bruine bonen

Vijgen, gedroogde abrikozen

Chinese mie (van mungoboon)

Indiaase wilde mais

Wilde rijst

Quinoa

Sinaasappel, peer

Rauwe wortelen

Melkproducten

Witte bonen

Bruine en gele linzen

Kikkererwten

Perzik, appel

Sperziebonen

Soja vermicelli

Vruchtenjam zonder suiker

Groene linzen

Bittere chocolade (min. 72% cacao)

Gele en groene spliterwten

Kers, pruim, grapefruit

Fructose

Soja bonen, gekookt

Tofu/tahoe

Walnoten, pinda's

Verse abrikozen

Knolselderij

Ui, knoflook

bladgroente, tomaten, aubergines, courgettes etc. 

 
Reactie plaatsen